På Undervisningsministeriets hjemmeside om uddannelsesstatistik kan man se karakteroplysninger for alle landets afgangsklasser. Man vælger først hvilke oplysninger man vil se, og derefter på et kort hvilken kommune og hvilken skole man vil se oplysninger fra. (https://www.uvm.dk/uddannelsessystemet/7-trins-skalaen/karakterer-paa-7-trins-skalaen)
Busruter der passerer Tønning-Træden Friskole:
Rute 501, 518, 620 og 621.
På Horsens kommunes hjemmeside og Midt trafik hjemmeside kan I finde de aktuelle busplaner.
På første skoledag udleveres køreplaner til eleverne for de nævnte ruter.
Skolemælken leveres af Skolemælk. Mælken pakkes i termotasker af børn fra 6. klasse, og hentes af de enkelte klasser ved spisetid. Skolen har valgt at indgå i en mælkeordning, fordi vi finder det vigtigt at børnene, mens de går på Tønning-Træden Friskole, bliver præsenteret for sunde og næringsrigtige produkter. Du kan tilmelde dit barn skolemælk her: www.skolemælk.dk
Ferieplanen for 2020/21
Mødetid alle dage: Kl. 8.00
Morgensamling kl. 8.00-8.20*
1.+2. lektion: kl. 8.20-9.50
Pause kl. 9.50-10.20
3.+4. lektion: kl. 10.20-11.50
Pause kl. 11.50-12.15
5. lektion: kl. 12.15-13.00
6. lektion: kl. 13.00-13.45
7. lektion: kl. 13.45-14.30
1.+2. lektion: kl. 8.00-9.30
pause kl. 9.30-10.00
3.+4. lektion: 10.00-11.20
Fællesspisning kl. 11.20-11.40
Pause kl. 11.40-12.10
5. lektion: kl. 12.10-12.55
6. lektion: kl. 12.55-13.40
7. lektion: kl. 13.40-14.25
*I uger med stillemorgen er morgensamlingen rykket til kl. 8.20
Hos TTF er der betalingsfri i Juli måned i både Skole og SFO/Børnebolig.
Elever i 0.-4. klasse: kr. 1.075
Elever i 5.-9. klasse: kr. 1.125
Søskenderabat ved 2. barn:
0.-4. klasse: kr. 420
5.-9. klasse: kr. 435
Familier med mere end to børn betaler kun skolepenge for de første to.
Søskenderabat gives til børn fra samme folkeregister adresse (uanset familieforhold).
Børneboligen tilbyder 5 forskellige moduler.
PULJE | TIDSRUM | PRIS |
Pulje 1 | Kl. 6.15 – kl. 8.00 | 550,- |
Pulje 2 | Kl. 11.30 – kl. 16.00 | 1.025,- |
Pulje 3 | Kl. 11.30 – kl. 17.00* | 1.125,- |
Pulje 4 | Kl. 6.15 – kl. 8.00 Kl. 11.30 – kl. 16.00 | 1.230,- |
Pulje 5 | Kl. 06.15 – kl. 8.00 Kl. 11.30 – kl. 17.00* | 1.335,- |
Der gives søskenderabat ved brug af 2 eller flere pladser i Tønning-Træden Børnehave eller Tønning-Træden Børnebolig. Dvs. der betales fuld pris for den dyreste plads og halv pris for de øvrige pladser.
Konfirmationsforberedelsen ligger uden for skoletiden. Præsten aftaler med skolen, hvilken dag, der passer ind i elevernes skema.
Nogle gange foregår undervisningen på skolen, andre gange i Sognehuset i Brædstrup. Når det sker, bliver eleverne hentet med bus og bagefter kørt ud til skolen igen.
Det forekommer også at undervisningen finder sted i Tønning eller Træden kirke. Her skal eleverne selv møde op, dvs. gå eller cykle. Præsten sender meddelelser ud til forældrene via Skoleintra.
Kontakt: http://sogn.dk/braedstrup/
To gange om året holder Friskolen, Børnehaven og SFO/Børneboligen en fælles arbejdslørdag, hvor forældre og børn møder op og giver en hjælpende hånd med diverse opgaver inde og ude.
Et arbejdsudvalg har i forvejen fordelt de tilmeldte forældre på de opgaver, der står for tur. Det kan f.eks. være maling inde og ude, arbejde med buskrydderen, vinduespudsning, it, rengøring og etablering af nye terrasser og legeredskaber.
Et af arbejdsholdene sørger for en fælles frokost og for kaffe og te undervejs.
Arbejdslørdagene er dejlige dage, hvor man er fælles om håndgribelige opgaver. Det er en fin mulighed for at lære andre familier at kende på tværs af børnenes klasser, ikke mindst for nye forældre i skolen og børnehaven.
Klasselokalerne bliver dagligt fejet og støvsuget. Men aftørring af vindueskarme, lamper og hylder, gulvvask, indvendig vinduespudsning m.m. er en forældreopgave.
På årets første forældremøde i august skriver man sig på en kalender. En til to gange om året gør man rent i sit barns klasse – og gerne sammen med barnet! Man bruger som regel en god times tid på opgaven – afhængigt af, hvor mange familiemedlemmer der deltager.
Hvis man har brug for at komme udenfor almindelig arbejdstid, må man aftale det med pedellen i forvejen.
I klasserne hænger som regel en notesbog, hvor forældrene noterer, hvilke opgaver de har løst, evt. hvad de ikke nåede omkring. På den måde kan man få et indtryk af, hvilke opgaver der skal løses fra gang til gang.
Samarbejdet mellem hjem og skole er det bærende i Friskolens eksistens. Helt kontant bliver skolens udgifter til rengøring og vedligehold, på denne måde reduceret.
Udover de kontante værdier (kroner og øre), så er der også de sociale værdier ved at lave et stykke arbejde sammen. Glæden ved at erkende, at løfter man i flok, så kan man gøre meget mere og det på kortere tid, end hvis man gør det alene.
At have været med til en arbejdslørdag giver en fornemmelse af at have givet lidt, men fået meget igen fra de andre, der også har været til arbejdslørdag.
En sidegevinst er også at børn, voksne og personale på Friskolen får et mere “hjemligt” tilhørsforhold til skolen, og det er måske grunden til at skolen ikke oplever direkte hærværk fra børnenes side.
I praksis er det nødvendigt, at forældrene deltager i en række aktiviteter:
Elever, der ikke er tilmeldt skolens fritidsordning, må opholde sig på skolen en time efter de har fået fri, eller indtil førstkommende busafgang.
Hvis en elev ikke møder frem om morgenen, skal skolen vide besked. Besked herom skrives i kontaktbogen på Forældreintra. Husk at sætte x ved klassens lærere.
Skal en elev bedes fri fra undervisning en eller to dage, gives besked til klasselæreren. Ved fravær ud over 2 dage skal skolelederen give tilladelse.
Det er dejligt, at forældre bakker om deres barns trivsel på skolen, og man er som forælder altid velkommen til at tage del i klassens undervisning.
Det er dog vigtigt, at man som forælder respekterer, at det er den pågældende lærer, som er autoriteten. Derfor beder vi forældrene om at have tillid til, at vores lærerstab kender klassen og de enkelte elever rigtig godt og derfor er godt rustet til at skabe et sundt læringsmiljø med god trivsel. Gensidig respekt for en klar rolle og ansvarsfordeling er her et nøgleord.
Vi er mange, der hver dag færdes på TTF, og vi undgår ikke, at der opstår småkontroverser og misforståelser. For at vi kan løse problemerne så hurtigt og effektivt som muligt, er det vigtigt, at de rette parter involveres. Som udgangspunkt er det rigtig fint, om forældrene til børnene selv kan løse konflikten gennem dialog. Det skaber grobund for et sundt forældresamarbejde. Kan dette ikke lade sig gøre, vil nedenstående kommunikationsvej skulle følges:
Derfor – skulle der opstå situationer, hvor I som forældre har spørgsmål til jeres barns trivsel, forventer klasselæreren, at det er ham eller hende, I som forældre retter henvendelse til. Først i sidste instans er det skolelederen, der kontaktes for eventuel håndtering af sagen og til allersidst eventuel skolebestyrelsen i særlige tilfælde.
Skolen bruger Forældre-Intra som kommunikationsmiddel og direkte bindeled imellem forældre, børn og skole. Det er vigtigt, at Intra tjekkes hver dag, så I som forældre er bedst muligt orienterede.
Skolen er åben for alle, der kan tilslutte sig skolens formålsparagraf og værdigrundlag.
Der tilstræbes en gennemsnitlig klassestørrelse på 18 elever, med et maksimum på 20 elever.
1. klasse vil, hvis der er elevgrundlag for det, starte med 20 elever. Der optages i første omgang 18 elever, for at have mulighed for to omgængere. Hvis der ikke er omgængere, optages der to elever fra ventelisten. Det forudsættes at barnet starter i 0. kl. det år det fylder 6 år.
Børn med søskende på skolen/i børnehaven. Søskende er børn der har samme folkeregisteradresse.
I hvert enkelt prioriteringsfilter bestemmes rækkefølgen for optag af datoen for indmeldelse i skolen.
Primo januar, 2 1/2 år før skolestart, sorteres alle indmeldte børn til pågældende årgang ift. ovenstående prioritering. De børn, der prioriteres i grupperne 1-4, bliver optaget som elever i klassen, så længe der er plads. De optagede børn er dermed sikret en plads i klassen. Hvis der ikke er plads, optages barnet på venteliste. Øvrige børn (prioritet 5) optages på venteliste.
Der laves de to følgende år en lignende sortering primo januar af de nytilkomne børn fra det sidste år. Dermed har skolen, det år hvor barnet skal starte i 0. klasse, en endelig liste med de børn, der optages fra prioritetsgrupperne 1-4. Hvis der derefter fortsat er ledige pladser i klassen, optages børn fra ventelisten.
Når forældre henvender sig for at få et barn i en eksisterende klasse, taler skolelederen med klasselæreren/-team om klassen er åben for nye elever. Hvis klassen er åben, har skolen følgende plan for optagelse:
1) Forældre, og evt. elev, rundvises på skolen af skolelederen og evt. klasselæreren/-teamet, der bl.a. kommer ind på:
2) Hvis forældre og skole fortsat er interesserede, inviteres forældrene til et møde med skoleleder og klasselærer/-team. Formålet med mødet er at:
Dette møde kan evt. undværes, hvis klasselæreren/-teamet var med til rundvisningen. Det er klasselæreren der vurderer om mødet er nødvendigt.
3) Skoleleder og klasselærer/-team vurderer efter mødet om eleven skal på besøg i klassen, eller om TTF ikke er det rette skolevalg. På baggrund af vurderingen beslutter skolelederen, og orienterer forældrene om skolens beslutning.
4) Hvis vurderingen er positiv, skal eleven på besøg i klassen i 5 dage, med mulighed for forlængelse, hvis der er behov for mere tid til at danne sig et indtryk af eleven. Formålet med besøget er at:
5) Efter elevens besøg vurderer skolelederen og klasselærer/-team, om eleven skal tilbydes en plads i klassen. Detaljer omkring evt. skolestart diskuteres også. På baggrund af vurderingen beslutter skolelederen, og orienterer forældrene om skolens beslutning.
Vores samfund i dag er indrettet på en sådan måde, at dagliglivet kan klares af både børn og voksne uden fysiske anstrengelser. Vores fortravlede hverdag gør det svært for os at lægge vanerne om, selvom vi godt ved, at fysisk inaktivitet og vores valg af livsstil kan gøre os syge.
Det er bevist, at idræt og bevægelse:
Her på skolen har vi indført forskellige aktiviteter, der kræver og appellerer til fysisk udfoldelse.
Idræt og bevægelse – skemalagt
For at tilskynde eleverne til at lege ude i frikvartererne forsøger vi at gøre legemulighederne så attraktive som muligt, derfor har vi:
Vi opfordrer alle over 10 år til at cykle eller gå i skole.
Vi deltager hvert år i den landsdækkende kampagne “Alle børn cykler”.
Mange elever, forældre, søskende og familier deltager desuden hvert år i Brædstrup Løbet. Vi får ofte præmie for at være det største hold.
Hvert år laves standardiserede test og prøver af elevernes faglige standpunkt i læsning, stavning og matematik på samtlige klassetrin. Ligeledes gennemgår alle børnehaveklasseeleverne en motorisk test.
To gange om året indkalder skolen til skole/hjem-samtaler, hvor hver enkelt elevs faglige, fysiske, psykiske og sociale udvikling tages op. Desuden er der hjemmebesøg i henholdsvis 0., 1. og 4. klasse. Her besøger klasselærere eleverne, der hvor de bor.
Hvert år foretager vi en undersøgelse af de store elevers undervisningsmiljø. Vi anvender det samme spørgeskema hvert år, dog udvides det enkelte år med ekstra spørgsmål, som eleverne finder relevante. Resultaterne af undersøgelsen, f.eks. omhandlende elevernes psykiske trivsel, sendes ud som et forældrebrev.
Friskolen skal ifølge loven yde undervisning på et niveau der står mål med folkeskolen, således at vore elever til enhver tid vil kunne flytte skole uden faglige mangler. Derfor orienterer Friskolen sig ud fra folkeskolens vejledende læseplaner. Hvor ikke andet er beskrevet, undervises efter Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål.
I børnehaveklassen er ikke opdelt timeplan. Forenklede Fælles Mål ligger til grund for undervisningen. Der lægges vægt på social kompetence, sproglig opmærksomhed samt musisk og motorisk udfoldelse. Børnehaveklassen indgår i alle fællessamlinger og aktiviteter med skolens andre klasser, såsom morgensang, fællesspisning, skolebytte og emneuger.
I 1. klasse starter reel fagdelt undervisning, således: dansk, historie, matematik, idræt, billedkunst, musik, kristendom, natur/kultur.
I 3. klasse indledes engelskundervisningen.
I 4. klasse har eleverne håndværk-design-sløjd.
I 5. klasse får eleverne tysk, håndværk-design-sløjd og svømning. Svømning foregår i Brædstrup svømmehal sammen med 4. klasse. Således foregår undervisningen hvert andet år.
I 6. klasse erstattes håndværk-design-sløjd med valgfag, kristendom med filosofi, natur/kultur med biologi og geografi.
I 7. klasse læses fysik, medens kristendom helt udgår, idet konfirmationsforberedelse ligger på dette klassetrin.
I 8. klasse fortsætter undervisningen i de almindelige skolefag.
I 9. klasse fortsætter undervisningen i de almindelige skolefag, og eleverne går til Folkeskolens Afgangsprøve (9. klasses prøven) som afslutning på dette skoleår.
I de mindste klasser gennemføres udover idræt, legepatrulje i frikvarterne flere gange om ugen.
For 3.-9. klasse tilbydes valgfaget kor. Til alle skolens elever tilbydes frivillig musikundervisning. Her undervises i guitar, klaver, trommer m.m. Hvis der er nok, der har lyst, kan vi også tilbyde rytmisk sammenspil.
7.-9. klasse tilbydes forskellige valgfag som fx et 3. fremmedsprog, madlavning og drama.
I skoleåret 2004/05 indførtes fagene 4F og 4M for elever i 5.-6. klasse, 1 dag ugentligt i 2 semestre. Her undervises tværfagligt i biologi, motion og kost.
4M står for Mad, Motion, Morskab og Mig
4F står for Friluftsliv, fællesskab, Fit og Fun
Trivselsundersøgelse december 2019
Trivselsundersøgelse december 2018
Trivselsundersøgelse 2017
Tønning-Træden Friskole ønsker på alle måder at fremme god trivsel for alle skolens elever. Vi ønsker at modvirke alle former for mobning. Skolens anti-mobbestrategi skal læses i forlængelse af skolens undervisningsmiljøvurdering, hvor vi redegør for skolens generelle trivselsarbejde.
Den generelle gode trivsel, undervisning i respektfuldt samvær på trods af forskelligheder, er en fast del af skolens hverdag. Det gælder både samværet ansigt til ansigt og i den digitale verden. Det forpligtende fællesskab er fremmende for god trivsel og forebyggende mod mobning.
Generelt er det mobbeforebyggende at have mange fælles oplevelser, have kendskab og venskaber på tværs af køn, klasser, interesser mv.
Børn spejler de voksne i ord og handling. På nettet og i den hverdag, vi er i.
Mobning kan være rigtig mange forskellige ting. Det kan foregå på̊ skolen, og det kan foregå udenfor skoletiden.
I tilfælde af digital mobning, der ofte vil foregå̊ udenfor skoletiden, er vi på skolen helt afhængige af at få viden fra elever og forældre.
Konsekvensen af fortsat mobning er bortvisning fra skolen.
Bestyrelsen vælges af forældrene på en generalforsamling, og er derfor udpeget af forældrene til at varetage skolens interesser i forhold overordnet drift, økonomi, ansættelser, strategi med videre.
Bestyrelsen udgør 7 stemmeberettigede medlemmer fra skolekredsen i Friskolen, Børnebolig (SFO) og Børnehave. Desuden deltager ikke-stemmeberettigede repræsentanter fra personalegruppen i bestyrelsesmøderne. Man vælges for en to-årig periode.
Generalforsamlingen er den samlede institutions overordnede besluttende myndighed. Generalforsamlingen foregår i henhold til vedtægterne (find dem længere nede på denne side).
Siden 2006 er børnehaven lagt sammen med Tønning-Træden Friskole. Det betyder, at vi har en fælles bestyrelse. I følge vedtægterne, skal to af bestyrelsens medlemmer vælges blandt børnehavens forældre.
Du kan altid kontakte bestyrelsen med både stort og småt – bestyrelsen er din stemme I måden vi driver friskole på.
Formand: Martin Hansson, tlf. 7175 5452
Næstform.: Dorthe Kaihøj, tlf. 2368 5189
Kasserer: Brian Ahler, tlf. 2812 0618
Maria Duch, tlf. 2927 5053
Andreas Christoffersen
Mikkel Bolding
Michael Madsen
Skoleleder: Thomas Kilsmark, tlf. 2871 7493
Lærerrepræsentant.: Theis Lundsgaard
Afdelingsleder: Yrsa Poulsen, tlf. 2448 4360
Pæd. medarbejderrep.: Charlotte Pedersen
Ved efterårets forældremøde bliver to-tre hold forældre fra klassen valgt til forældrerådet for det nye skoleår. Forældrerådet tager sig af praktiske ting i løbet af året: Bl.a. klassearrangementer, finder de personer, klassen stiller med til lærerfri dag, koordinere klassens bidrag af mad til skolebytteturen og koordinere ved koncerter.
Man kan forvente at sidde i forældrerådet mindst en gang i løbet af børnenes skolegang. Det kan være en god idé allerede på et af de første møder i 0. klasse at lave en forventningsafstemning forældrene imellem til antal og type af aktiviteter.
Årshjul 2021
”Tønning-Træden Friskole er fællesskab på højt niveau – både for barnet som har sin daglige gang på skolen, men i lige så høj grad for barnets forældre, som vi forventer er deltagende.
Her er som udgangspunkt plads til alle, og her går dannelse og uddannelse går hånd i hånd”
Skoleleder Thomas Kilsmark
Tønning-Træden Friskole & Børnehave © 2021